dinsdag 10 mei 2011

Taliban doden voormalige commandant Maulvi Mohammad Nabi in Kunduz

Opstandelingen van de Taliban hebben in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz bij een aanval Maulvi Mohammad Nabi doodgeschoten. Nabi was een voormalige Taliban-leider die zich onlangs over had gegeven. Ook zijn vier lijfwachten kwamen om.

Maulvi Mohammad Nabi werd zondagnacht samen met zijn vier bewakers bij een gewapende aanval in het dorp Tash Guzar in het noordelijke district Imam Sahib vermoord.

Dat vertelde districtshoofd Mohammad Ayub Haqyar aan het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de aanval, maar volgens Haqyar is er nog niemand gearresteerd.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft voor zijn organisatie de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord. Hij noemde Nabi een van de voornaamste voormalige commandanten.

Mujahid zei dat Nabi werd gedood omdat hij drie maanden terug samen met zijn twintig medestrijders van kant wisselde.

Hij zei dat Nabi om 3 uur in de ochtend werd gedood en dat Nabi een plaatselijke militie wilde vormen tegen de “Mujahideen”, zoals de Taliban zich noemen.

Pajhwok meldt dat Nabi zelfmoordaanvallen had afgewezen als onislamitisch na de zelfmoordaanslag van maart op een overheidsgebouw in Imam Sahib waarbij 33 doden en 40 gewonden vielen onder burgers.

Volgens Pajhwok hebben zich sinds oktober 2010 300 gewapende opstandelingen aangesloten bij het vredesproces in Kunduz.

Maqsud Tajik, een andere commandant die zich zes maanden geleden samen met tien medestrijders overgaf, heeft zijn bezorgdheid geuit over de moorden op militanten die de wapens neer hebben gelegd.

Hij zegt dat de overheid faalt om mensen die zich overgeven te beschermen en hiermee stort hun moreel in.

De Afghaanse overheid streeft naar een vredesproces. Opstandelingen die zich overgeven en geweld afzweren kunnen re-integreren in de Afghaanse samenleving.