zondag 22 mei 2011

Opnieuw Taliban-leider die zich had overgegeven vermoord in Kunduz

De voormalige Taliban-commandant Gulistan, die zich had aangesloten bij het vredesproces, is vorige week in het dorp Abidi door zijn voormalige kameraden in Kunduz doodgeschoten.

Gulistan was vier maanden geleden met zijn tien strijders toegetreden tot het vredesproces. Hij werd woensdagavond vermoord in het dorp Abidi in het district Dasht-i-Archi,

Dat heeft de districtschef, Sheikh Sadruddin, donderdag gezegd, zo meldt het nieuwsagentschap Pajhwok.

Een van zijn strijders, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zeid dat hun ex-collega's Gulistan hadden gedood.

Andere afvallige Taliban zijn gewaarschuwd voor hetzelfde lot.

Voor zover bekend zijn er nu vier voormalige commandanten van de Taliban, die het vredesproces hadden omarmd, de afgelopen drie maanden vermoord in het Noord-Afghaanse Kunduz.

Slachtoffers
De commandanten die verder zijn omgebracht zijn Maulvi Mohammad Omar, die gedood werd in het district Dasht-i-Archi, Mohammad Nabbi en Abdullah die werden vermoord in het district Imam Sahib.

Voordat hij werd gedood had Nabbi de regering nog gevraagd om hem te beschermen tegen de Taliban, maar aan zijn verzoek werd niet tegemoet gekomen.

De moorden hebben tot bezorgdheid geleid bij de rest van de strijders die zich hebben aangesloten bij het vredesplan.

Eerder deze maand vroegen overgelopen Taliban om betere bescherming tegen hun voormalige medestrijders.

Daders
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moorden op de strijders die van zijde zijn gewisseld. Ze hebben hun manschappen gewaarschuwd om zich niet bij het vredesproces aan te sluiten.

Ze hebben hun mannen gewaarschuwd tegen toetreding van het vredesproces.

Plaatselijke functionarissen zeggen dat Taliban die zich over hebben gegeven gerekruteerd kunnen worden bij de plaatselijke politiestrijdkrachten

Eerder deze maand hebben Taliban, die toetraden tot het vredesproces in Kunduz, de regering verzocht maatregelen te nemen voor hun veiligheid nadat verschillende voormalige opstandelingen zijn vermoord.

Ongeveer 300 Taliban-strijders hebben zich de afgelopen drie maanden in de gewelddadige provincie Kunduz aangesloten bij het vredesproces.