zondag 12 juni 2011

Broer districtshoofd Imam Sahib was Taliban-schaduwgouverneur van hetzelfde district

De broer van gouverneur Mohammad Ayub Haqyar, het hoofd van het district Imam Sahib in het noorden van Kunduz, was de schaduwgouverneur van het district.

Dat meldde de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine deze week in een verhaal over een mislukte verzoening. Vrijwel dagelijks belden ze met elkaar, totdat de opstandeling werd gedood.

Haqyar keerde op 5 maart rond twee uur in de nacht thuis van een huwelijksfeest. In de verte hoorde hij helikopters en vreesde dat ze deze keer zijn broer zouden treffen.

De meeste andere Taliban-commandanten waren al naar Pakistan vertrokken of zaten ondergedoken. Maar zijn broer had door de telefoon gepocht tot de dood te zullen vechten.

In de ochtend kwam de bevestiging dat Baz Mohammad, die door de Taliban was ingezet als schaduwgouverneur van het district Imam Sahib, dood was. Amerikaanse special forces hadden hem in het noorden van de provincie Kunduz doodgeschoten.

Ironisch genoeg moest Haqyar als gouverneur van het district informatie aan de media verstrekken over de nachtelijke operatie. Hij zei niets over zijn band met de toprebellenleider van Imam Sahib.

Hij vertelde na de dood van zijn broer dat NAVO-strijdkrachten de nachtelijke aanval uitvoerden in het gebied Shur Tang, en zei: “Mohammad leidde verschillende aanvallen op militaire doelwitten van de Afghanen en de NAVO.”

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) meldde “dat de Taliban-commandant betrokken was bij het leveren van wapens, zelfmoordaanvallers en het plaatsen van bermbommen”.

De gouverneur van Imam Sahib is ondertussen met een tiental stamoudsten vertrokken naar Kabul, aldus het artikel van de Frankfurter Allgemeine. De centrale overheid heeft een nieuwe districtschef benoemd.

Dit is een jonge man die, in tegenstelling tot Haqyar, weet hoe men met een computer en het schrijven van e-mails om moet gaan.

Volgens Haqyar is Imam Sahib weer veilig, en wachten nu de begeerlijkheden.

Maar misschien heeft hem ook de familiaire verbintenis met de Taliban de kop gekost, aldus de krant. Of hij heeft met de dood van zijn broer aan invloed ingeboet.

Zie ook:
NAVO doodt schaduwgouverneur Taliban van district Imam Saheb in Kunduz