maandag 25 april 2011

Kopstuk Islamic Movement of Uzbekistan gearresteerd in Kunduz

Een topleider van de buitenlandse Taliban, die ervan wordt verdacht dat hij een Oezbeekse Taliban-leider is, is woensdag samen met twee verdachte handlangers bij een operatie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz opgepakt.

De man wordt ervan verdacht dat hij een hoge leider van de terroristische organisatie Islamitische Beweging van Oezbekistan is (Islamic Movement of Uzbekistan/IMU).

Hij werd ingerekend bij een raid die werd uitgevoerd door Coalitiestrijdkrachten tegen de leiders van de beweging in Afghanistan.

De International Security Assistance Force (ISAF), die wordt geleid door de NAVO, verklaarde vrijdag dat hij werd gearresteerd in het district Khanabad in Kunduz.

De ISAF zei dat hij beide groepen ondersteunde door bewegingen van opstandelingen te regisseren voor training en operaties tussen de twee landen, en zelfmoordaanslagen, bermbomaanslagen en mortieraanvallen te coördineren tegen Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten in het noorden van Afghanistan.

Vorig jaar wist hij met medestrijders uit een Pakistaanse gevangenis te ontsnappen. Andere gevangenen wist hij vrij te krijgen door omkoping.

ISAF was tot nu toe in staat om meer dan twintig Oezbeekse strijders op te pakken.

De Islamic Movement of Uzbekistan wordt verantwoordelijk gehouden voor een serie aanvallen op ISAF en Afghaanse troepen in noordelijk Afghanistan.

De sterkte van de groepering wordt volgens de Afghaanse nieuwszender Tolo geschat op ongeveer 2.500 tot 4.000 strijders die gestationeerd zijn in de stammengebieden in Pakistan die aan Afghanistan grenzen.

Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten hebben vorig jaar tal van operaties uitgevoerd tegen de IMU toen hun netwerk zich in toenemende mate in het noorden van Afghanistan nestelde.

In de afgelopen 50 dagen hebben de gezamenlijke troepenmachten meer dan twintig IMU-opstandelingen gedood. Vier daarvan waren hoge leiders, waaronder Bilal Konduzi, de voormalige opperbevelhebber van de IMU in Afghanistan, aldus de ISAF.

Kunduzi werd begin maart bij een luchtaanval van de ISAF in de provincie Samangan gedood.

De ISAF zegt dat de operaties tegen de IMU deel uitmaken van een bredere campagne van veiligheidstroepen om opstandelingennetwerken te ontmantelen en te verslaan in Afghanistan.