zaterdag 2 april 2011

NAVO-ISAF doodt Taliban-leider Shamsullah in Imam Sahib in noorden Kunduz

Een gezamenlijke eenheid van Afghaanse en NAVO-strijdkrachten heeft vrijdag bij een aanval in het district Imam Sahib in het noorden van de provincie Kunduz een Shamsullah, een Taliban-leider, gedood die een netwerk van zelfmoordaanvallen leidde.

Dat heeft een woordvoerder van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht bekendgemaakt. “De bekende opstandeling was direct verantwoordelijk voor de organisatie van de zelfmoordaanslag op 21 februari op het kantoor van het districthoofd waarbij 29 Afghaanse burgers omkwamen en 36 gewond raakten in Emam Sahib-Stad.”

Volgens de NAVO-ISAF was Shamsullah ook een expert op het terrein van bermbommen en bomvesten en werkte hij nauw samen met de Taliban-leiding en organisators van aanvallen in de provincies Kabul en Wardak.

“Zijn netwerk voerde meerdere zelfmoordaanvallen uit in de provincie Kunduz,” aldus de NAVO.

Zijn zelfmoordaanvallennetwerk was volgens de NAVO verantwoordelijk voor de aanslagen van 21 februari en 10 maart tegen Afghaanse veiligheidsdiensten waarbij 35 Afghanen de dood vonden, waaronder het provinciehoofd van de politie, en er 50 gewonden vielen, waaronder de chef van het Afghaanse Nationale Leger (ANA) van het district Imam Saheb.

Inlichtingenrapporten wezen uit dat hij zich in een compound bevond in het district Imam Sahib.

De gezamenlijke Afghaanse en NAVO-strijdmacht zag dat de Taliban-leider en een andere opstandeling uit het gebied vluchtten en zich in een greppel verstopten, aldus de NAVO.

De gezamenlijke strijdmacht zou de twee opstandelingen hebben verzocht zich over te geven, maar zij openden het vuur met AK-47 machinegeweren.

Het vuur werd beantwoord en daarbij werden de Taliban-leider en de andere opstandeling gedood.