donderdag 14 april 2011

Taliban-schaduwgouverneur Maulawi Abdul Aziz van Kunduz en tientallen strijders leggen wapens neer

Tachtig Afghaanse Taliban hebben zich in het Zuid-Afghaanse Kandahar overgegeven. Onder de militanten is Maulawi Abdul Aziz, naar eigen zeggen de schaduwgouverneur van de Taliban in de provincie Kunduz.

Tooryalai Wesa, de provinciegouverneur van Kandahar zegt: “Deze mannen vochten tegen de Afghaanse regering en hebben hun wapens overgedragen,” zo meldt het blad Al-Shorfa.

Onder de opstandelingen die zich over hebben gegeven is Maulawi Abdul Aziz, die zegt dat hij de schaduwgouverneur van de Taliban was in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Abdul Aziz vertelde bij zijn overgave aan journalisten dat hij de regering in Kabul wil steunen. Hij zei: “Ik wil werken aan vrede en stabiliteit.”

Afghaanse functionarissen ontkenden noch bevestigden de claim van Abdul Aziz dat hij de schaduwgouverneur is, aldus Ash-Shorfa.

Wesa verzekerde de militanten die zich overgaven van hun veiligheid. “We zullen jullie beschermen en mogelijkheden voor werk zoeken.”

Elders in Afghanistan hebben zich de afgelopen dagen meer dan dertig strijders uit de provincies Logar, Kapisa, Khost en Kunduz overgegeven, zo meldt de Commissie voor Vrede en Nationale Verzoening (Commission for Peace and National Reconciliation).

Kunduz
Mahbobullah Saidi, woordvoerder van gouverneur Muhammad Anwar Jegdalek van Kunduz, zegt dat alleen al in Kunduz de afgelopen tijd 300 Taliban zijn overgelopen.

Saidi zegt dat er momenteel geen enkele georganiseerde gewapende groepering is die de veiligheid van Kunduz kan bedreigen.

De Taliban hebben in de 34 provincies van Afghanistan schaduwoverheden ingesteld.

In de tijd dat Nederland in Uruzgan aanwezig was zeiden waarnemers dat de post van schaduwgouverneur, althans daar, populairder was dan die van overheidsgouverneur.

De Afghaanse regering streeft naar een vredes- en verzoeningsproces. Opstandelingen die de wapens neerleggen kunnen steun krijgen om te reïntegreren in de Afghaanse samenleving.

Begin deze maand sloot Taliban-commandant Mullah Salahuddin met tien van zijn volgelingen zich aan bij het vredesproces in de provincie Kunduz